FR - NL - UK  


VILLAGES ET ENTITÉS

Quarreux

De Amblève slijt nog dagelijks zijn bedding, maar de grote rotsblokken liggen onbeweeglijk in de stroom van het water, terwijl het zachtere leisteen juist door de erosie geslepen wordt.
Volgens één van de legendes van Marcellin La Garde, zou de molenaar van de fonds de Quarreux, Hubert Chefneux genaamd, een mooie windmolen beloofd zijn, als deze zijn ziel aan de duivel zou geven....
Maar de echtgenote van de molenaar die bezorgd was om de ziel van haar man, verstopte zich in de molen met een medaille van Notre-Dame van Dieupart in haar handen.
De molenwieken wilden opeens niet meer draaien. Gek van woede, maakte Satan toen de molen kapot.
De enorme blokken steen vielen één voor één vanaf de berg in het water van de Amblève en tot op heden liggen ze er onbewogen.
Een mooie wandeling leidt U langs de oevers en loopt met Uw fantasie weg!

Misschien vindt U wel de voetstap van Sint Remacle. De legende vertelt, dat Sint Remacle, die via Quarreux en Ville-au-Bois te voet op weg was van Luik naar Stavelot,
gerust heeft op een enorm rotsblok, omdat hij pijn in zijn voeten had. In het midden van deze rots, zou een opening ontstaan zijn, waarin water zat.
Hij dompelde zijn voeten erin en wonderbaarlijk genezen, vervolgde hij zijn weg. Sindsdien, zelfs in tijden van weinig neerslag, staat er altijd water in deze rots en draagt hij als bijnaam de "voetstap van Sint Remacle".
Mocht het U kunnen helpen, dompel dan ook Uw voeten erin, en misschien wordt U wel kampioen hard lopen!
Het mooie gehuchtje Quarreux ligt achter de beboste heuvels verscholen.
Niet ver hier vandaan op de rechter oever van de wilde en bochtige beek de Chefna, kan men nog twee mijnputten ontdekken. Niet zomaar een mijn, nee, het gaat hier om een goudmijn. De schachten zijn in het rond gegraven en men heeft er enkele 2000 ton steen uit gehaald, om 600m3 grote schachten te graven. Rond 1802 verenigden zich enkele plaatselijke boeren om de mijn te exploiteren. Maar ze gaven de moed snel op.
In het boek "historische wandelingen" van dokter Bovy, wordt er geschreven dat één van de exploitanten bijna miljonair zou zijn geworden.
De uitbating is vervolgd tot het eind van de 19e eeuw. De waarde in goud was 0,40 gr. goud per ton.

Poésie:
"C'est Quarreux légendaire au rythme des rochers
Où cherche à naviguer un mythique nocher."

Lambert Radoux


Wandeling vertrek van af Quarreux

- Notice légale -

© 2008 - Administration Communale d'Aywaille

[ Sitemap ] [ Go top ]