FR - NL - UK  


VILLAGES ET ENTITÉS

Harzé

«
C'est Harzé la jolie au fil de ses virages
Qui gerbe la culture en prisme de mirage
»

«
C'est pavillonchamps et ses versants de clarté
Oů le bonheur s'égaille en reflets d'aparté
»

«
C'est Fy la solitaire ŕ l'abri de ses chęnes
Qui sourit toute seule en silence et sans gęne
»

«
C'est Priestet la sainte assise au mamelon
Qui domine partout les ombres des vallons
»

Lambert RADOUX

4 km ten zuiden van Aywaille staan de huisjes van Harzé (vroegere gemeente) gegroepeerd op de valleiflanken waar de Wayaibeek liefelijk kronkelt.

Het in een park gelegen kasteel uit de XVIIde eeuw ligt langs de rijksweg Luik-Bastenaken. Twee torentjes kondigen het al van ver aan. Sedert 1973 is dit kasteel eigendom van de Vereniging voor Toerisme van de Provincie Luik.
In het kasteel is het watermolen- en molenaarsmuseum ondergebracht. Er gaan ook manifestaties door zoals het Nationaal Kaasfeest. De kasteelpui, de loggia, het balkon en de machtige vierkante donjon zijn zeker een bezoek waard.
Vanop het voorplein aanschouwen we de kasteelgevel : een absoluut hoogtepunt van de Renaissancestijl in de Maasstreek met schitterende bogengangen op Toscaanse zuilen met vensters met driedubbele middenstijlen.

De kapel St-Anne des Pouhons ligt op enkele kilometers ten zuiden van Harzé.
Ze stamt uit 1524 en bevindt zich op het uiteinde van een open plek waar jaarlijks in november het St.-Hubertusfeest gehouden wordt. Op elk ogenblik is dit een geschikte locatie voor barbecues.

De hoeve van Pirombeuf werd al in 1325 vernoemd en die van Paradis dateert van de XVIIde eeuw. Het zijn beide imposante gebouwen met een rijk verleden.

Op de heuvels van Havelange ligt het ambachtspark dat tal van performante bedrijven groepeert.

De jumelages van Harzé met Chezy-sur-Marne en Ulsenheim in Beieren getuigen van de levendige Europese geest die in de gemeente Aywaille heerst.

Emonheid is een klein landbouwersdorp dat zijn Ardens karakter goed wist te bewaren.

- Wandeling vertrek vanaf de kerk te Harzé ...

- Notice légale -

© 2008 - Administration Communale d'Aywaille

[ Sitemap ] [ Go top ]