FR - NL - UK  


VILLAGES ET ENTITÉS

De gemeente van Aywaille

... Stad met Open Armen

Inderdaad, door het aantal en de grote verscheidenheid in het aanbod van winkels, een volledige Horecasector en een industriepark met een vijftiental dynamische bedrijven (hout- en ijzerbewerking, homeopathie, informatica, bouwmaterialen, enz.) te Harzé, treft men hier alles wat in andere middelgrote of grote steden ook te vinden is. Bovendien is er een winkelcentrum in aanbouw op de Avenue de la Porallée.

Aywaille telt op zijn grondgebied meerdere scholengemeenschappen van kleuterschool tot middelbare school binnen het gemeentelijke, vrije, gesubsidieerde netwerk, maar ook binnen de Franse Gemeenschap.
De Académie "Ourthe-Vesdre-Amblève" voor artistieke vorming op regionaal niveau, is erkend door de Franse Gemeenschap en is ondergebracht in de lokalen van het Recreatiefcentrum te Sougné-Remouchamps.
Hierdoor is het mogelijk om verschillende activiteiten te organiseren: dans, scrabbel, conferenties, culturele vorming en vrije tijdsbezigheden...

Aywaille bezit tevens een sportieve infrastructuur, welke door de AGISCA wordt beheerd en waardoor het voor iedereen mogelijk is om deel te nemen aan verschillende activiteiten (zwemmen, voetbal, basketbal, judo, gymnastiek,...). D'autres clubs se rassemblent également dans les salles de sport des écoles de la commune.
Het reliëf, verbonden met de schoonheid van het landschap en de bossen maakt het mogelijk voor de amateurs van mountainbiken hun sport te beoefenen en de route van de het Europees Kampioenschap van augustus 1998 te testen.

Als Europese gemeente, onderhoudt Aywaille vele vriendschappelijke relaties met het buitenland door middel van tweelingsteden (wel of niet officieel), sportieve relaties, oudstrijdersrelaties, bloeddonors, muziekfanfares of andere organisaties (Chézy-sur-Marne, Chatillon-sous-Bagneux, Floing, Yvetot-Autretot, Ulsenheim, Grodzisk Mazowiecky, Trois Pistoles, Breaux Bridge,...).

Toeristisch gezien, biedt de gemeente een waaier van mogelijkheden om met de natuur in aanraking te komen door middel van de vele wandel-, mountainbike-en paardrijroutes.
De grot van Remouchamps (op de monumentenlijst), met de uitzonderlijke ondergrondse boottocht (de langste van Europa) laat U de prachtigste hoekjes zien en vraagt om romantische tochtjes. Ze zijn reeds in 1829 ingericht en met als bijnaam "de meest wonderbare der wonderbare" trekken deze grotten jaarlijks duizenden bezoekers. Er is een hoogteverschil van 2.800m. De grot bestaat voornamelijk uit twee galerijen. In de bovenste galerij is de doorgang breed van het begin tot het einde. Door de onderste galerij stroomt de Rubicon, onderaardse rivier met bochtige meanders, waarop de bootjes de bezoekers terugvaren naar het beginpunt.

Vlakbij Remouchamps stromen in de "Vallei der Chantoirs" de wateren samen in de ondergrond, om vervolgens de rivier de Rubicon te doen ontstaan, welke uitmondt in de "grot van Remouchamps".

Aan de voet van de Ardennen, kan men het kasteel van Harzé ontdekken, een hoog gebouw, opgetrokken in grijze natuursteen, met één of twee muuropeningen en een bordes en een balkon.
Een sterke vierkante donjon steekt aan de linkerkant vooruit en het minder hoge gedeelte bevindt zich aan de rechterkant.

Op de erebinnenplaats kan men de Maaslandse renaissancestijl bewonderen met zijn arcades en Toscaanse zuilen. In het kasteel bevindt zich het maalderij- en bakkerijmuseum.

Deigné nodigt U uit om te flaneren door haar vredige straatjes.
De huizen in grijze natuursteen dateren voornamelijk uit de 18e eeuw en hebben een bijzondere landelijke charme.
Het betreft een homogene groep huizen, welke indertijd speciaal ontworpen werden voor het doel waarvoor ze bestemd waren.

Non loin de là, le Safari-parc, le Monde Sauvage, fait la joie des petits et des grands.
On peut y voir et approcher en toute sécurité, en voiture ou en petit train, toutes sortes d'animaux évoluant en quasi liberté.
Niet ver hier vandaan vindt men het safaripark "Monde Sauvage", waar groot en klein plezier beleven.
Men kan hier in alle vrijheid en van heel dichtbij de loslopende dieren bekijken (met de eigen auto, of met het treintje).

Volgens één van deze legendes bevinden zich in de Amblève (ter hoogte van de Fonds de Quarreux) de overblijfselen van een molen welke van een arme molenaar was.
Deze molenaar had een verbond met de duivel gesloten. Dit zou de reden zijn, waardoor de rotsblokken zich onbewegelijk op deze plek in het water bevinden.

Onder de meest onstuimige en turbulente riviertjes welke door onze valleien stromen en uitmonden in de Amblève, bevindt zich de Ninglinspo (beschermd natuurmonument),
verbonden met de wilde schoonheid en een grote verscheidenheid aan watervalletjes met net zoveel verschillende namen (Bain du Cerf, Bain de Diane, Bain des Naïdes, Bouillon de la Chaudière,...).
Als wettelijke zoon van Neptunus, is de Ninglinspo een puur juweel van het Ardense bos.

De gemeente Aywaille is ook Dieupart met zijn "Basilica Notre Dame"; Sougné, erg oud dorp, verbonden aan Remouchamps; de bekende bergpas La Redoute (Luik-Bastenaken-Luik); de ruïnes van het kasteel van Neufchasteau-sur-Emblève; de kapel Sint Anne des Pouhons; Awan met zijn kasteel en kerstverlichting.
Vele andere landelijke dorpjes maken deel uit van de gemeente en wedijveren met de natuurlijke charme: Martinrive, Septroux, Niaster, Nonceveux, Paradis, Pavillonchamps, Ernonheid, Kin, Rouge-Thier, Playe, Chambralles,...

« Aywaille, een gemeente waar het goed vertoeven is. Aywaille Stad met Open Armen. »

- Notice légale -

© 2008 - Administration Communale d'Aywaille

[ Sitemap ] [ Go top ]